DRISTIG: Thorbjørn Jagland avviser at han bare er ute etter å sjokkere. (foto: flickr.com/andreasl)

– Viktig å rette søkelyset mot denne gruppen.

Nobelkomiteen annonserte også i år en kontroversiell fredsprisvinner: Da Thorbjørn Jagland i dag møtte verdenspressen, kunne han nemlig fortelle at prisen i år går til tre kvinner!

– Jagland velger nok en gang utradisjonelt. Prisen er svært modig med tanke på hvor mange handelsforbindelser Norge har med menn, sier SVs Inga Marte Thorkildsen til 5080.no.

Over hele verden får komitelederen ros for sin uredde tildeling av prisen til Ellen Johnson-Sirleaf, Leymah Roberta Gbowee og Tawakkol Karman. President Barack Obama mener prisen er en pris til alle kvinner:

– På samme måte som prisen de siste årene har vært en pris til alle menn, er prisen i år en pris til alle kvinner. Utenom døtrene til Gaddafi, da. Og Sarah Palin, og et par andre kjipinger.

Frankrikes president, Nicolas Sarkozy, tror prisen vil gjøre verden mer oppmerksom på kvinner.

– Det er svært viktig at denne gruppen løftes fram. På sikt kan denne prisen være medvirkende til at kvinner endelig vinner fram i sin uavhengighetskamp for et eget land. Eller hva de nå kjemper for.

Jagland er så fornøyd med årets tildeling, at han vil gjenta bedriften neste år:

– Ja, i 2012 skal det bli delt ut en pris i kvinneklassen og en i herreklassen. Dette håper vi vil vise kvinner at det er mulig, også for dem, å arbeide for fred.