(flickr.com/rwhgould)
(flickr.com/rwhgould)

Stortinget kan ha brutt forbrukerkjøpsloven.

Siden stortingsvalget i høst har det strømmet på med klager fra forvirrede velgere hos Forbrukerombudet.

– Velgerne har vært vant til at partiene ikke holder det de lover, men nå er det verre enn før ettersom alle skifter standpunkt, sier Bjørn Erik Thon.

Han mener det er grunnlag for å heve flere av de stemmene som ble avgitt i september i fjor.

SV-velger Anne Yggeseth er blant dem som er misfornøyd med stemmen hun avla:

– SV vil nå stramme inn skolefraværet fordi dårlige holdninger til fravær i skolen fører til uføretrygd i arbeidslivet. Hadde jeg ønsket en sånn politikk, hadde jeg stemt på Høyre eller FrP, sier den misfornøyde velgeren.

Da Yggeseth kontaktet Stortingspresidenten og klaget på produktet, fikk hun beskjed om at om bytteretten bare gjaldt 14 dager etter stemmen var avgitt. Dette strider med forbrukerkjøpsloven, og Forbrukerombudet er koblet inn i saken.

Også FrP-velger Jonny Andersen har meldt sin sak til Forbrukerombudet.

– FrP sier mye bra om innvandrere, men når de begynner å snakke om likestilling for innvandrerkvinner, føler jeg meg direkte lurt, sier Andersen som aldri har vært noe begeistret for feminisme.

Thon i Forbrukerombudet er ikke i tvil om velgeres klagegrunnlag.

– Her er forbrukerkjøpsloven soleklar: Du har krav på at varen har de egenskaper og den kvalitet som selgeren har opplyst direkte til deg eller gjennom sin markedsføring, sier han.

Forbrukerombudet har også mottatt klager fra høyrevelgere som mener høstens satsning på fattige var uhørt.

Stortingspresident Dag Terje Andersen på sin side, mener politiske standpunkt ikke kan ventes å vare så lenge som fem år, slik forbrukerkjøpsloven krever.

– Produktet vårt er veldig ømfintlig overfor meningsmålinger og trender. Dette bør velgerne ta høyde for når de går til stemmeurnene. Det blåser på toppene, og da må man snu kappen, avslutter Stortingspresidenten.

Følg 5080 på facebook og twitter.

.