Forskerne tror Trønsli også opplevde en strømkrise i vinter. Foto: flickr.com/82134796@N03

Forskere ved institutt for Statsvitenskap ved Universitetet i Oslo har oppdaget det de mener er en ukjent norsk kommune.

– Først trodde vi at vi hadde kommet over et nytt tettsted i en av kommunene i området. Men ved nærmere undersøkelser, viste det seg at vi hadde funnet en helt ny kommune med egen ordfører, kommunevåpen og festival, forklarer valgforsker Bernt Aardal.

Kulturhus

I forbindelse med valgkampen beveget forskerne for to uker siden seg ut i kommunenorge for å forske. Det var da de oppdaget noe som så ut som et kulturhus.

– Og det var til og med lys i vinduene! Vi ble veldig overrasket da det viste seg at innbyggerne feiret et jubileum for en dikter som kom fra kommunen.

Spennende funn

Trønsli er navnet på den lille kommunen med bare 250 innbyggere, som altså er totalt ukjent for valgforskningen. Forskerne tror kommunen har oppstått en gang før den forrige kommunereformen, og utviklet seg parallelt med resten av kommunenorge.

– For oss er det jo veldig spennende å studere hvordan en kommune har blitt når den har fått uvikle seg utenfor KS. Det viser seg at den har egen nettside, kommunesang og mottar øremerkede midler. Og tenk, den har i alle år levd helt isolert fra Fylkeskommunen!

Begeistret

Kommunalminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp) er svært begeistret for funnet.

– Her har vi nok en kommune vi kan dele opp i flere kommuner. Og tenk, det er plass til minst fire politikontor her!

Hør oss oppsummere nyhetsuken her:

Abonner: