Støre opplever at han er forberedt på å måtte gå med allværsjakke på jobb i flere dager. Foto: Flickr.com/Troms Arbeiderparti

Mandag morgen ble Norge truffet av uværet «Hans». Det er ventet ekstreme mengder nedbør og statsminister Jonas Gahr Støre er redd for at regjeringen må foreta seg noe. 

– I enkelte ekstreme situasjoner, må regjeringen handle. Det må vi være forberedt på. Men så er det viktig for meg å si at folk må se rundt seg der de bor. I de kommunene som rammes kan alle fjerne sykler og campingvogner fra vannveier eller styrke kommunenes handlingsrom.

Godt forberedt

Han mener regjeringen er godt forberedt på været som kommer. 

– Ja, alle statsråder har fått utdelt hver sin håndbok for ekstremvær. Der står det at hver enkelt statsråd plikter å være forberedt på å iverksette pressekonferanser eller andre tiltak. 

– Jeg legger til grunn at alle i regjeringen har lest den håndboken. Det står jo faktisk også i håndboken, at de har plikt til å lese den. Så hvis de har lest den – som de bør – så bør de også ha lest den. 

Full tillit

Statsministeren understreker at han foreløpig har jeg full tillit til «Hans», men at dette kan endre seg. 

– Vi vurderer situasjonen fra time til time og ser på om det er ting vi må gjøre i statsbudsjettet til høsten, forklarer Støre.

Må være varsomme

Han tror det kan være uklokt å handle allerede nå. 

– Vi må være varsomme, og passe på at vi respekterer internasjonale avtaler som Norge har inngått. Og så er det viktig å ikke gå i gang med tiltak som vil påvirke prisstigningen. 

Skulle regjeringen gjøre noe overilt for å redde liv eller verdier, vil de som sliter mest i uværet få det enda verre, hevder Støre. 

– Vi må erkjenne at det er mange som har det vanskelig i uværet nå. Men disse vil få det enda verre dersom renten stiger raskere enn vannstanden. Det hjelper fint lite å være i live hvis du har mangedoblet utgiftene dine.

Hør oss oppsummere nyhetsuken her:

Abonner: