(Foto: flickr.com/gageskidmore)
(Foto: flickr.com/gageskidmore)

– Trump er ikke presidential nok.

Til tross for at republikanernes kandidat Donald Trump gjorde det svært godt under opptellingen av stemmene i natt, rokker ikke det ved USA-ekspertenes tro på Hillary Clinton.

– Det nytter ikke fokusere på enkeltresultater. Du må se på snittet av meningsmålingene de siste ukene, sier TV2s tallknuser Hans Olav Lahlum.

Han får støtte av kanalens USA-kjenner Eirik Bergesen.

– Donald Trump kan ikke bli president. Det vet jeg, som har bodd i Washington. Amerikanerne har nemlig noe de kaller «presidential», og Trump er det motsatte av presidential. Og motsatt av presidential går ikke hjem hos velgerne.

Kommentator i Dagbladet Marie Simonsen tror Trump er for ekstrem til å bli president i USA.

– Amerikanerne har noe de kaller «electable». Han kan kanskje mobilisere velgerne på ytterfløyen av partiet. Men for å vinne valget, må han bli mer spiselig for velgerne i sentrum. Det vet alle som kan noe om amerikansk politikk, forklarer hun.

– Dessuten taler den demografiske utviklngen mot ham. Amerikanerne har nemlig noe de kaller «latinos». Han er helt avhengig av støtte fra «the latinos», og det får han ikke.

Professor i statsvitenskap ved UiB, Frank Aarebrot, tror valgresultatet skyldes at man har misforstått den spesielle valgordningen i USA.

– Man blir ikke president av å få flest stemmer. I USA har de noe som heter «Electoral College», altså valgmenn. Det er disse som bestemmer hvem som skal bli president i landet, og valgmennene blir bestemt av meningsmålinger.

Uansett utfall, er alle ekspertene 5080.no har vært i kontakt med klare på at det skal mye til for at de skal ta Trump i ed som president i januar.

– Det er mye som må gå galt før den tid. Akkurat nå er det så tett og jevnt at dersom det tipper i favør Trump, kommer jeg til å be høyesterett om en omtelling av meningsmålingene, avslutter Lahlum.