(Foto: Anders Löwdin/Sosialdemokraterna/Flickr.com)
(Foto: Anders Löwdin/Sosialdemokraterna/Flickr.com)

– Alt som er solid, smeltes om til penger.

Den franske økonomen Thomas Piketty har blitt hyllet verden over for sitt arbeide med å avsløre mekanismene i vårt økonomiske system.

– Gjennom sin bok «Capital in the Twenty-First Century» beviser Piketty at markedet etterspør kritikk av markedet. Dette er kjernen i det kapitalistiske systemet: Man kan tjene store penger på kapitalismekritikk, sier samfunnsøkonom Steinar Sophus Moene til 5080.no.

Boken, som har ligget på toppen av bestselgerlistene i flere kapitalistiske land etter at den kom ut på engelsk, er nå til salgs i butikkgiganten Platekompaniet.

– På svært elegant vis demonstrerer han den gamle læresetningen «Alt som er solid, smeltes om til penger». Marx tok feil, fordi han ikke klarte å se for seg den kommersielle hipsterbevegelsen. Etter kapitalismen kom ikke kommunismen, men Platekompaniet.

Moene mener det ikke er noen motsetning mellom kritikk og profitt.

– De som eier produksjonsmidlene, eier også kritikken av produksjonsmidlene. Det er i det hele tatt et svært dymanisk system, fordi kritikken alltid står i fare for å bli byttet ut med en ny og mer lønnsom kritikk.

– Men Pikettys kanskje viktigste bidrag, er at han viser at hvordan kapitaleierne blir fremmedgjort. De forstår ikke hva de tjener penger på.