Professor i kronikkvitenskap Terje Tvedt slår nå tilbake mot kritikken. Selv savner han at kritikerne inntar et historisk perspektiv.

– Det er fullstendig historieløst. Folk har vært rasende på alt fra at jeg ikke ville bruke munnbind i NRK, til min uredelige omgang med kilder. Men gjennom historien har Terje Tvedt aldri brukt munnbind. Han har alltid vært slumsete med kilder, sier Tvedt, og mener dette er noe alle historikere burde vite.

Autoritært regime

Ifølge professoren viser kritikken at det har oppstått et nytt autoritært regime i Norge.

– Vi har jo sett utviklingen en stund nå. Autoritære kildegranskere av min bok «Det internasjonale gjennombrudd» hevder at det er galt av meg å omtale India som Kina. De påtar seg sannsigerens kappe, som Oraklet i Delfi, når de påstår India er et helt annet land. 

– Detaljerte påbud om hvilke land som er hvilke, blir den nye politikkens kjerne. Det å være opptatt av konsekvenser for barns psyke, arbeidsløsheten og muslimenes krav om sharia-lover i NAV, blir naturlig nok oppfattet som en distraksjon.

Munnbind

Det norske regimet har dessuten blitt mer autoritært under pandemien, skrev Tvedt nylig i et Facebook-innlegg:

«Man konsentrerer alt for å stoppe covid-19 (som ingen hadde hørt om før 2020). Plutselig blir alle lydige medborgere med munnbind, som forholder seg til kildekritikk og redelighet (som jeg aldri har hørt om). Man (som bare jeg har hørt om) pålegger borgerne å adlyde  r-tallet (som jeg selvsagt har hørt om og forstår hva er)».

Han står fast ved at det var en riktig beslutning å forlate NRK etter at han ble bedt om å bruke munnbind. 

– Det er totalitært når vi blir tvunget til å ta hensyn til våre medmennesker. Tror dere Alexander den store brukte munnbind? Tror dere Djengis Khan var redelig i omtalen av sine kritikere? Var Æsop god på kildebruk? Selvsagt ikke. 

– Man forsøker å innføre en helt ny historisk orden, i strid med historien. Historien har vist at det er historikerne som skriver historien. Da er det utopisk og autoritært når man forsøker å endre min historie. 

Ikke mulig å spå

Videre påpeker han at han ikke kunne vite konsekvensene av å delta i det gigantiske, norske munnbind-eksperimentet. 

– Hvordan skulle jeg vite om det kunne tas av igjen? FHIs prognoser viser at det skal gå helt fint, og statens propaganda kaller det et «engangsmunnbind», men det er ikke mulig å spå slik om historien. 

– Romerne, med all sin kunnskap, kunne ikke vite at riket deres gikk under. På samme måte trodde trojanerne at gaven utenfor byportene ville gjøre dem vel. Derfor bør ikke en god historiker stole på noen, enten de er leger eller medmennesker.

Alltid vært farer

Historien viser at det alltid har vært farer, forklarer Tvedt.

– Og det bør vi ta lærdom av. Vi bør dø ut i møte med nye sykdommer, slik størsteparten av urbefolkningen på det amerikanske kontinentet gjorde. Bare slik vil vi sikre oss en plass i historiebøkene. Mine historiebøker altså, ikke de andres.