(foto:flickr.com/ckirkman)
(foto:flickr.com/ckirkman)

– Elevene har selv vært med på å utforme klassereglene.

I dag er første skoledag etter ferien, og lærer Njål Bottulfsen ved Firda barneskole håper at elevene, som gav ham en psykisk knekk i forrige semester, har blitt mer medgjørlige i løpet av sommerferien.

– Jeg håper og tror at de alle sammen har brukt ferien til å tenke godt over hva de har gjort, og at de nå skjønner hvor dumt det var da de fikk meg til å gjemme meg under kateteret og gråte under siste tentamen, sier Bottulfsen til 5080posten.

Han har store forhåpninger til hver elevs modningsprosess:

– De er i ferd med å bli såpass store nå at jeg tror de vil forstå at det ikke er morsomt å åpne alle vinduene slik at de viktige papirene mine blåser rundt og fører til at jeg velter kaffekoppen over skrittet og setter meg på en tegnestift som er plassert på stolen, hvilket medfører at jeg farer opp som et prosjektil og løper rundt som en forskremt høne.

Bottulfsen begrunner sin optimisme med at det, som kjent, ikke lenger er morsomt å se på folk som dummer seg ut etter at man har nådd en viss alder.

Selv tar Bottulfsen lite ansvar for episodene like før sommerferien:

– At elevene ikke oppfører seg som folk, kan ikke jeg ta ansvar for. De var selv med å utforme klassereglene, og det kan de ikke løpe fra, slik de løp fra meg da vi var på fjelltur. Faktisk tror jeg oljeutslippet i Langesund kan ha gjort at de har fått en bredere bevissthet rundt dette her med at vi alle er i samme båt. Skulle de bryte noen av klassereglene igjen, skal jeg være den første til å minne dem om miljøkatastrofen, sier læreren som unnskylder seg med at han må gå for å forberede kosetime med klassen.

– Vi begynner litt mykt i år. Jeg tenker at vi skal gjøre noe som elevene selv er opptatt av, og har derfor oversatt et par Beatlessanger til nynorsk som vi alle kan synge sammen.