Foto: flickr.com/nato

Fredag ble det bestemt at NATO-sjef Jens Stoltenberg blir en av Norges to flaggbærere på vinter-OLs åpningsseremoni. Den andre flaggbæreren er som planlagt alpinisten Kjetil Jansrud. 

– Det er klart at vi gjerne skulle hatt en kvinnelig og en mannlig flaggbærer, men når det dukket opp en kandidat som Stoltenberg ble valget enkelt, sier pressekontakt for Norges Skiforbund Gro Eide.

Får ros

Kommentator i Dagsavisen Hege Ulstein roser skiforbundets avgjørelse.

– Stoltenberg har bred internasjonal erfaring, og har tidligere vært leder for mange land med ulike flagg, skryter hun.

– Han er den soleklart beste til å inneha viktige verv i Norge. 

Ulstein mener man må huske på at flagget skal bæres i et annet land enn Norge, og at Stoltenberg er den nordmannen som har vært mest i utlandet de siste 10 årene.

Eide i Skiforbundet påpeker at det har vært en grundig prosess.

– Dette er en helhetlig vurdering hvor ledelse vektlegges mer enn deltakelse i OL.

Støre visste

Stoltenberg skal allerede i høst ha hintet til statsminister Jonas Gahr Støre om at han kunne tenke seg en fremtredende rollle under OL. Støre bekrefter nå dette.

– Men vi diskuterte det ikke på noen måte. Hverken flaggbæringen eller hans ønske om å gå sisteetappen på stafetten, forteller Støre. 

– De som skal avgjøre dette, må ikke på noen måte tenke på at han er en nær venn av statsministeren i Norge. Det har jeg ringt til dem flere ganger og minnet dem på.

Hør oss oppsummere TV-uken i podkasten «Gleden med TV-en».