(foto:flickr.com/liberato)
(foto:flickr.com/liberato)

– Hagen truet med å flagge ut til lavere klassetrinn med færre krav.

– Jeg burde ha grepet inn tidligere, sukker Jan Tore Guttormsen etter at 5080posten har vist ham innslaget hvor Stein Erik Hagen benekter at han har stukket fra regningen.

Guttormsen var Hagens norsklærer på ungdomsskolen, og dermed også ansvarlig for at den kommende finansmannen lærte seg metaforbruk.

– Stein Erik var en driftig kar allerede da. Jeg husker vi jobbet med et stort prosjekt om metaforer, og på magisk vis fikk han de flinkeste elevene i klassen til å skrive oppgaven for seg og slik få topp karakter.

Læreren forteller at det var som om Hagen var i besittelse av et slags tryllemiddel:

– Noen refererte til det som «ståler» eller «gryn». Det var fascinerende å se hvilken påvirkningskraft dette tryllemiddelet gav ham.

Nå tar Jan Tore Guttormsen selvkritikk for at han ikke tok tak i problemene:

– Det er skrekkelig å se på Stein Erik når han hevder at det er kriminelt å stikke av fra regninger. Jeg visste jo hele tiden at han ikke lærte noe av dette metaforprosjektet, og at han jukset seg til gode karakterer. Men hver gang jeg antydet dette, truet han med å flagge ut til et lavere klassetrinn hvor de ikke stilte like harde krav til ham.

Norsklæreren ønsker nå i ettertid å beklage det Stein Erik Hagen oppfattet som en «heksejakt» fra lærerens side:

– Allerede første skoledag i 7. klasse måtte jeg bruke mye tid på å forklare ham at når jeg nevnte navnet hans hverken mente at han faktisk var en stein eller en hage. I ettertid har jeg kommet til at det i samfunnet bør være mer rom for mennesker som tar ting veldig bokstavelig. Spesielt når de har dette tryllemiddelet.