(skjermdump: nrk.no)
(skjermdump: nrk.no)

Vil ikke detaljstyre alle mulige fillesaker.

I dag slo den norske stat fast at reservasjonsretten bare gjelder for fastleger som ikke ønsker å henvise til abort. 90 år gamle Arne Nicolai Pedersen fortviler:

– Det er en tung dag for meg. Jeg er nemlig full av trass og har mine egne idéer om hvilke lover og regler man trenger å følge. Faen i helvete, det var fastlege jeg burde blitt, sukker den frittalende nordlendingen.

Helseminister Bent Høie, mener avgjørelsen viser at Solberg-regjeringen tør å prioritere.

– Denne reservasjonsretten vil kun gjelde abort, ingen form for prevensjon eller bruk av flytevest. Flytevest er altfor viktig til at det kan være opp til den enkelte å bestemme i slike saker.

Høie hevder avgjørelsen er i tråd med regjeringsplattformen, som sier at staten skal bestemme de store linjene, fremfor å delaljstyre i alle mulige fillesaker som vannscooterkjøring og abort.

Helsepolitisk talskvinne i KrF Olaug Bollestad er fornøyd med avgjørelsen, og peker på at ingen fastleger er like.

– Ikke alle fastleger kan henvise til abort, men ikke alle fastleger kan behandle de samme sykdommene, heller. De har ulik samvittighet og ulik kompetanse, sier hun.

– Hvis vi skulle operert med en minstestandard for hva alle fastleger må tilby, måtte de ha gått gjennom et lang utdanningsløp med strenge pensumkrav, lang turnustjeneste og krav om gode karakterer for å komme inn på studiene.