Denne artikkelen er produsert av 5080s søndagsmagasinredaksjon.

Samfunnsforsker og sportsbutikker ønsker krav om vandelsattest for kjøp og bruk av skateboard. Stadig flere pedofile skaffer seg skateboard for å komme i kontakt med unge gutter.

Denne uken publiserte Walther Olsen, professor i Sosiologi ved Universitetet i Bergen, artikkelen ”Skate and strait?”. I artikkelen hevder Olsen at pedofile har begynt å skate for å komme i kontakt med unge gutter. – De pedofile føler seg ikke lenger trygge på nettet, og har derfor gått til andre arenaer for å oppsøke barn, sier Olsen. 

Josse Posse Aarnonsen, dagligleder ved skatebutikkken Session i Bergen, mener de pedofile ødelegger skatingens image. – Disse mennene kan jo virkelig ikke skate! De klarer selv ikke de enkleste triksene, og det ser utrolig teit ut med skateboard og fleecejakke. Hvis unge forbinder skating med disse streite folkene, vil det slå beina under alle som lever av skating, forteller Aaronsen.

Ikke alle skater med rent mel i posen.

Sosiolog Walther Olsen hevder at eneste løsning er å innføre vandelsattest for bruk og kjøp av skateboard. – Et krav om vandelsattest vil hindre at de pedofile får satt seg i skatemiljøet, sier Olsen. Han får støtte av Sessions Aaronsen: – I utgangspunktet er skatesporten for alle, men jeg mener det går en grense ved fleece.