– Det skal bli skjønt å slippe å tre genseren ned over hodet, sier Støre. (foto: flickr.com/utenriksdept)

– Klassereise er ikke noe for meg.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre kalte i dag inn til pressekonferanse for å fortelle at han forlater Arbeiderpartiet. Støre, som vokste opp på Oslos beste vestkant, fortalte at det var et sjokk for hans familie og venner da han først begynte sin karriere i AP.

– Tiden i partiet har vært givende for meg personlig. Men jeg er nå ferdig med en periode av livet mitt hvor jeg hadde et sterkt behov for å skille meg ut fra min omgangskrets, og trosse mine foreldres forventninger, sier Støre som nå melder seg inn i Høyre.

Det var under studietiden i Paris at Støre for første gang ble kjent med såkalt «blandingsøkonomisk tankegang.»

– Det var noe spennende og eksotisk over disse radikale ideene. En aktiv næringspolitikk kombinert med velferdsstat. Det ga en deilig, rampete følelse å fortelle mine foreldre at vi må både skape og dele.

Støre, som har vært en av de mest populære ministrene gjennom tidene, gjorde lynkarriere i Arbeiderpartiet. Men følelsen av å være på galt sted lå alltid i bakhodet, og han sier den ble sterkere med årene.

– Jeg passet rett og slett ikke inn. Fagforeningsfolk som brukte brune sko etter kl. 6 eller spiste fisk med vanlig bestikk, og lokalpolitikere med kort oppkjørsel. Nei, klassereise er nok ikke noe for meg.

Støre sier han nå er lettet, og gleder seg til å begynne i Høyre.

– Jeg er ganske sikker på at Høyre ikke skal arrangere noen dør-til-dør-aksjon i Grorudalen eller allsang på landsmøtene. Det skal bli deilig å drikke sherry og nynne lavt under åpningen på neste landsmøte.