Erik Solheim mener norske politikere har mye å lære av amerikanske. På tirsdag uttalte han til VG han at vil ”bruke valgkampen til å spre opitimisme og håp”.

Det er spesielt Barack Obamas budskap som har fascinert Soheim. – Jeg fornemmer at det norske folk er trøtte av den gamle politikersutringen. De ønsker håp om en positiv framtid. Vi i den rød-grønne regjeringen fornemmer en vind. En vind av endring som blåser gjennom samfunnet. Fire år er nok! messer Solheim til 5080s søndagsmagasin.

Han fremholder også at han aldri har bodd i Washington, og at han aldri fornektet sin bestemor, selv om hun var redd for afro-amerikanere. Han mener at hans unike bakgrunn gjør at han ser politikk annerleders enn de gamle partigubbene.

Solheim lover mye konkret foran neste valg: – Jeg lover at Irak, innen 16 måneder, skal bli selvstendig, og at vi skal ta pengene fra Wall Street og gi dem til Main Street.

Når 5080 spør om dette gjør ham til en sosialist, får vi dette svaret: – Er dette en spøk? Hahaha! Nei, sånne svenske tilstander vil vi aldri få med denne regjeringen. Stem på meg, øh, unnskyld, oss, hvis dere vil ha change.