Martin Ytterdahls sviger-onkel gjorde inntrykk i sin datters bryllup (foto: flickr.com/suhajdab)
Større sjanse for å måtte le av groviser.

Folkehelsesinstituttet presenterte i dag en ny rapport som har kartlagt flere risikofaktorer knyttet til søskenbarnekteskap.

– Blant de mer alvorlige konsekvensene av fetter-kusine-ekteskap, er en økt sannnsynlighet for onkelbesøk, sier forskningsleder Hjalmar Åmodt til 5080.no.

Fra tidligere studier vet vi at onkelbesøk øker sjansen for å bli påtvunget grove vitser som onkelen har fått på mobilen. Når onkelen i tillegg er svigerfar, vil presset på å måtte le høflig bli umenneskelig stort.

– Vi er genetisk programmerte til å opprettholde et godt forhold til både onkler og svigerfar. Når onkel og svigerfar er samme mann, lures hjernen til å tro at dette er en veldig viktig person. Dette vil øke blodsirkulasjonen, og føre til ekstrem rødming når hjernen oppfatter en blondinevits.

Martin Ytterdahl er gift med sin kusine, og føler på kroppen daglig hvordan det er å ha en sviger-onkel.

–  Besøk er ikke forbeholdt høytidene. Onkel Aimar kan finne på å dukke opp en helt vanlig fredag, og klage på at hyllene ikke er i vater, forteller Ytterdahl.

Livet til Martin Ytterdahl gikk gjennom en stor omveltning da onkel Aimar fulgte hans kone opp til alteret. Han ønsker å advare andre som tenker på å gifte seg med sitt søskenbarn.

– Hvis du som liten irriterte deg grønn over din onkels rare og høye latter, bør du ikke gifte deg med din kusine eller fetter. Latteren høres mye verre ut når din onkel sitter rett ved siden av deg under hele bryllupsmiddagen.

Avlegg søskenbarløftet her: