Stoler på «riksfjernsynets usynlige hånd».
Norges mange småkommuner håper nå å bli lagt merke til etter gårsdagens tv-akjson for Care. Ordfører i Utsira Kommune, Jarle Nilsen, er glad for at pengene går til et godt formål.
– Utsira vil få valuta for hver krone og øre vi har donert. Slike enkle pr-stunts er gull verdt for oss småkommuner, sier ordfører på Utsira.
Ordføreren forteller at for små kommuner handler det meste om å bli synliggjort:
– Folk spør meg ofte: Hvordan skal du få gjort noe med de dårlige veiene, hva skal gjøres med fraflyttingen, og hvordan skal du skaffe flere arbeidsplasser? Da sier jeg alltid: «Vi må bli nevnt på tv». Er du klar over hvor mange som ser på tv? Faktisk mange millioner på verdensbasis.
Care er ikke den eneste måten den framsynte kommunen profilerer seg på. Ved valget jobber tellemannskapet på spreng for å telle stemmer skikkelig fort, og nede ved kaien jobber en mann med å bli Vestlandets eldste nålevende person.
– Ellers har vi målsetting om å bli nevnt en gang hver annen måned på Norge i dag, og vi oppfordrer alle våre innbyggere til å finne på sprøe sprell slik at vi kan bli omtalt på Nytt på nytt. Fortrinnsvis hendelser som kan oppsummeres med et todelt ord, f. eks. «naust-sex» eller «fiske-sjampo». Bare så dere vet det: Jeg tar ikke disse eksemplene ut av luften.
Nilsen mener oppmerksomheten automatisk vil føre til oppgangstider. I småkommune-Norge bruker man gjerne begrepet «riksfjernsynets usynlig hånd».
– All medieomtalen vil gjøre at vi etter hvert blir behandlet som en stor kommune, og får anledning til å arrangere eventer som nobelkonserten, Melodi Grand Prix eller OL. I går hadde vi forresten stiftelsesmøte i Utsira 2020.
Han er likevel rask til å understreke at disse arrangementene ikke er mål i seg selv, men en del av en langsiktig strategi hvor Utsira blir Norges Monaco, med prinser og fyrster og årlige Formel 1-løp.
– Alt som skal til er noen lettvinte gimmicks.