Vi har forlatt det faktuelle samfunnet og gått over til det postfaktuelle samfunnet. Det er et faktum, ettersom det har blitt slått fast av flere faktuelle aviskommentatorer, hevder professor i medievitenskap Jo Ødemark.
– I det gode, gamle faktuelle samfunnet var fakta Gud. Det vil si at da de trodde på Gud, var det fordi Gud var fakta, forklarer Ødemark.
– Det var umulig å forlede massene ved å fordreie fakta, og det var umulig å forlede styresmaktene til å overse jødehat og hekseri. Var du en heks, ble du tatt. Var du nazist, fikk du ingen stemmer.
En av de største utfordringene i vårt moderne demokrati er de falske nyhetene som nå spres på internettet. En utvikling som krever stadig mer av leserne. Her er Ødemarks beste tips til å skille ekte nyheter fra falske.
NYHETENS TEMA: Typisk for falske nyhter er at de handler om vitkige politiske spørsmål som innvandring og klima. Ekte nyheter handler om Jarl Goli på Farmen, Therese Johaug og kjærligheten mellom Guro Forstervoll og Håvard Tvedten
NYHETENS MOTIV: Vær obs på hva nyhetsformidleren forsøker å oppnå. Falske nyheter er f.eks. produsert av engasjerte folk som vil forandre verden. Ekte nyheter hevder de er viktige for ytringsfrihet og demokrati, men skal bare generere penger. Et viktig kjennetegn på en ekte nyhet, er at den er ledsaget av mye reklame.
NYHETENS BYLINE: Falske nyheter mangler ofte byline. Ekte nyheter har ofte byline med navnet på journalisten, samt twitteradressen og et bilde av journalisten med armene i kors. Hvis du opplever at bylinen stjeler mye av oppmerksomheten fra nyheten, kan du være trygg på at det er en ekte nyhet.
NYHETENS JUBELBILDE: Ekte nyheter kan føre til priser som igjen gir jubelbilder fra redaksjonslokalet. Falske nyheter fører aldri til jubelbilder. Har avsenderen publisert jubelbilder, kan du være trygg på at den er en seriøs nyhetsorganisasjon.