KLASSISK SOMMERLOOK: Mange kan gjøre mye ved å endre holdning. Lut ryggen så mye som mulig (foto: flickr.com/kanaka)

– Lær av danskene.

Det er fullt mulig å få en typisk sommermage uten å være medlem på et treningssenter. Faktisk viser undersøkelser at sjansene for å utvikle en skikkelig mage, minsker dersom du trener jevnlig.

5080.no har snakket med firebarnspappa Sebastian Gulliksen (43) som har vist fram sommermagen sin både i syden og på norske badeplasser i flere år. Gulliksen kommer opprinnelig fra Danmark – et land som har over 20 ord for «ølmage» – og mener nordmenn har mye å lære.

– For mange kan det være nok å gå med litt mindre klær, sånn som vi gjør om sommeren. Når vi tar av oss de store vinterklærne, kommer magen mer til sin rett. Likevel er det noen som trenger hjelp til å utvikle en mage som gir stabil støtte for en paraplydrink, sier Gulliksen.

Sommermage er et resultat av kosthold og minimal fysisk aktivitet.

– Ikke la kroppen selv kjøle seg selv ned. Da svetter du ut mange verdifulle kilo. Sørg heller for å holde deg kald ved å spise iskrem. Spør betjeningen om de har soft-is.

Mange klager på motivasjonen når de ikke får til å ligge flere timer av gangen i ro. Gulliksen har gode råd:

– Kombiner gjerne inaktivitet med sportsarrangement. Sommeren byr på flere gode anledninger til å ligge i ro foran fjernsynet, f. eks norsk fotball, Tour de France og OL. Det hjelper å skaffe seg en man kan drøse sammen med. Da blir det lettere å holde ut de mange monotone timene. Har du ingen ordentlige venner, kan en gammel hund eller baby gjøre samme nytten.

Når du slapper av, er det viktig å tilføre kroppen øl. Øl øker fettreservene og gjør deg enda slappere. Ikke gå for hardt ut. Hvis du drikker i et jevnt og rolig tempo, holder du ut lengre. Sommerølene er som regel bare juks. Dette er lyse øl som har liten effekt på magen.

– Ellers gjelder det å spise uregelmessig – bytt ut smør med majones – sove i intervaller og stresse mye uten at du rører deg. Jo mer inaktiv du er, dess mer stresset blir du av alt du ikke får gjort.