Foto: flickr.com/Marc Suria

Søndag sprakk nyheten om at 12 av verdens største klubber bryter ut av FIFA-systemet og danner en egen Superliga. Det er fremdeles mye som er uklart om utformingen av den nye ligaen, men her er det vi vet til nå:

– Sporten som spilles skal ikke kalles «fotball», men «soccer». Dette skjer fordi det er lettere for et amerikansk publikum å si «soccer». Undersøkelser har nemlig vist at amerikanere allerede har lært seg å si «football» en gang om en helt annen idrett, og at de derfor ikke kan lære seg å si det om fotball. «Soccer» er forøvrig en sekkebetegnelse på alt folk i USA ikke forstår og kan også bety manuelt girsystem og gratis helsevesen.

– Supporterne på tribunene skal hete «customers». De vil fremdeles få lov til å synge under kampene, men da bare sanger som er skrevet av Glazer-familien. Blant sangene som er lekket ut er «Glory, Glory Mastercard United» og «You’ll Never Pay For Soccer Alone».

– «Hooligans» blir nå hetende «lagersjefer som har gått fra vettet og kuttet prisene».

– Superligaen vil åpne for mer bruk av VAR. Arrangørene tror tiltaket vil gjøre kampene mer rettferdige og samtidig gi rom for flere reklameavbrudd. Dersom det går for lang tid mellom hver reklamepause, kan VAR gripe inn og stoppe kampen.

– Det skal bli flere mål i Superligaen. For å få til det, skal man spille med større mål og to baller. 

– Alle kampene blir spilt i internasjonale tax free-soner. Dette vil gjøre det mulig for eierne å ta utbytte uten å betale skatt, samt at kundene og spillerne kan shoppe mer når de er på kamp.

– 15 klubber har fast plass i ligaen og skal spille mot fem utfordrere som kan kvalifisere seg til  gruppespillet. De 15 faste får tildelt 2 mål før avspark i hver kamp.

– Det kommer til å være fokus på «Fair Pay» rundt alle kampene. Etter hver kamp må alle spillerne ta hverandre i hånden og markere «Handshake For Deal».

– Superligaen har uttalt at de skal bruke sin posisjon til å spille en positiv politisk rolle. Mandag forklarte kommunikasjonsdirektør Christoffer Faust at før kampene skal alle spillerne «stå i knestående i protest mot alle kundene som boikotter klubbene sine». Nei til boikott og nei supportere blir viktige kampsaker.

– Det er ennå ikke kjent hvem som har rettigheter til å sende kampene, men det er allerede klart at de norske kampene skal kommenteres av fotballagent Rune Hauge.