Skjermdump fra gamledager.

Historikere over hele verden har latt seg forbløffe etter at slaveriet på 1600- og 1700-tallet plutselig har forsvunnet. Grunnen til at slaveriet forsvant er TVNorges beslutning om å fjerne alle episodene av «Nissene over skog og hei».

– Jeg har har aldri sett noe lignende, men uretten som ble begått har ikke skjedd lenger, sier historiker Berit Lynggård ved UiO. 

Hun mener gjennombruddet gir oss enorme muligheter, og at det nå vil være mye mer spennende å være historiker.

– Tenk på alt det forferdelige som har blitt gjort i historien. Nå kan vi endelig fikse dette med enkle grep!

Gjennombruddet kommer i tillegg til at forskere i USA er nær ved å forstå sammenhengen mellom drapet på George Floyd og Mads Hansens spraytan.

– Det er en sammenheng der, selv om vi ikke forstår den helt ennå, forklarer kriminolog Jordan Pollock til 5080.no.

– Men vi så f.eks. en kraftig nedgang i rasistisk motivert politivold i USA etter at man fjernet sketsjene om Ernst Øyvind fra Instagram. Dette betyr at det nok ikke er nødvendig med en omfattende politireform, men at vi heller bør bruke kreftene våre på gamle, norske sketsjer. 

Ledelsen i Discovery Norge er fornøyd med utfallet av kanselleringen av Nissene over skog og hei, og ber nå TV2 følge etter.

– TV2 bør forstå hvor mye de kan utrette ved å fjerne bildene av Mads Hansen, sier kommunikasjonsdirektør i Discovery Hanne McBride.

– Og nå appellerer vi også til regjeringen for at Norge skriver under på en internasjonal erklæring om at vi tar avstand fra alle former for spraytan.