Nordmenn på 17. mai- – dagen hvor de feirer avhengigheten til markedet. (Foto: flickr.com/Tomoyoshi)

«Nordmennene» – en av de høyest utviklede sivilisasjonene i verdenshistorien – klarer ikke å gjøre noe med sine egne, høye strømpriser.

– Dette er en folkegruppe som kan utrette mirakler! De er kjent for å hente energi opp fra havbunnen og for å gjøre vann om til strøm. Nettene deres er lyse som dagen fordi alle husene har installert små soler i hvert rom, forklarer sivilisasjonsforsker Kenneth Woods ved Yale University.

– Men akkurat nå sliter nordmennene fordi de mangler evnen til å senke strømregningene som de selv sender ut.

Tviler på om det er mulig

Energioverhode i Norge, Marte Mjøs Persen, bekrefter at de har problemer.

– Vi har i alle fall ikke teknologien til å regulere strømmarkedet ennå. Og for å være ærlig tviler jeg på om det er mulig for mennesker å regulere prisen på strøm, sier hun.

Overfor 5080.no forteller hun at de har forsøkt det meste. 

– Vi har kalt inn til flere pressekonferanser de siste ukene. Dessuten har vi alle bedt til markedsaktørene. Jeg har personlig spurt strømselskapene om å la være å spare på vannmagasinene i denne vanskelige tiden. Da er det ikke noe mer jeg kan gjøre. 

Prøver alt

Ifølge Mjøs Persen mangler nordmenns ledere også evnen til å gi full kompensasjon for de høye regningene.

– Per i dag finnes det ikke noen teknologi som gjør det mulig å kompensere strømregningene fullt ut. Vi har prøvd å doble datakapasiteten, og i morgen skal vi prøve årelating. Kanskje vil markedet snart vise oss nåde.