(Foto: flickr.com/MagneG)
(Foto: flickr.com/MagneG)

La oss gjøre 17. mai til en merkedag i norsk historie!

H.M. Kongen har det øverste ansvaret i dette landet. Det står i grunnloven. Når grunnloven nå modernsiseres, er det altså, til syvende og sist, regentens ansvar at den moderniseres innenfor moderne rammer.

Vi kan dessverre ikke se at grunnloven har blitt tilstrekkelig oppdatert på alle punkter. For eksempel heter det fortsatt at Kongen har det øverste ansvaret i dette landet. Det er jo en ganske gammeldags ordning, med tanke på at tittelen går i arv. Hvilke nye demokratiske stater er det som holder seg med konger nå til dags? Dette lukter det føydalsamfunn av.

Når Kong Harald så ikke har klart å modernisere bort kongen fra grunnloven, må han ta konsekvensene av det. Han bør gå av. Dette er tross alt ikke en oppgave som har kommet bardust på Hans Majestet. Han har visst om dette moderniseringsarbeidet i lang tid i forveien.

Derfor oppfordrer vi alle til å bruke dagen i morgen, den tredje lørdagen i mai, til å protestere mot kongehuset. La oss samles på festningsplassen i Oslo om morgenen, og så begynner vi å gå i et langt protesttog kl 10. Ta med barna – de som skal leve med den moderne grunnloven – kle dere opp i den fineste stas og så går vi opp til slottsplassen og vinker farvel til hele kongefamilien.

Gjennom hele toget skal vi rope «hurra» og vifte med det norske flagget. Dette gjør vi for å markere at den gamle tid er forbi, og at et nytt Norge blir født. Liknende aksjoner vil bli gjennomført over hele landet, og NRK har lovet å dekke den lange marsjen.

Sammen skal vi gjøre 17. mai til en merkedag i norsk historie. Hurra for den tredje lørdagen i mai!