FRA RUTERS INFORMASJONSFILM: Severin Suveren i billettkontroll. (foto: flickr.com/aktivioslo)

Ikke stol på flaksen.

Etter mye kritikk mot det nye billettsystemet, har Ruter besluttet å komme de reisende i møte.

– Vi full forståelse for at det kan være krevende å være passasjer på våre avganger. Ruter er lunefullt, og forholdene kan endre seg raskt. Derfor har vi utarbeidet 9 Rutervettregler for våre kunder, forteller Gry Isberg til 5080.no.

Vettreglene er en del av Ruters kampanje: «Velkommen til Ruter, du har ansvaret selv.»

– Uansett om du har lite erfaring med kollektivtrafikk, eller er en dreven pendler, er det lurt å ha Rutervettreglene i bakhodet. Ikke sats på flaks, formaner Isberg.

Ifølge Ruter er det de reisendes plikt å selv sette seg inn i, og overholde, vettreglene.

– Hvis det oppstår problemer som ikke omtales i vettreglene, plikter kundene å utvikle nye vettregler i forkant av disse problemene.

De 9 Rutervettreglene:

1. Legg ikke ut på reise uten trening.
Bruk det utstyret du planlegger å bruke på turen, da får du sjekket det samtidig.

2. Meld fra hvordan det går.
Hvis du skal møte noen, eller rekke en viktig avtale, bør du melde fra om at du har tenkt å benytte deg av Ruter. Meld fra underveis hvordan det går, slik at de du skal møte vet hvor mye forsinket du blir.

3. Vis respekt for Flexus.
En gammel regel sier at du alltid skal respektere en dårlig Flexus-automat, men ikke ubetinget stole på gode automater. Omslag i Flexus-automatene kan komme raskt og uventet.

4. Vær rustet mot store forsinkelser, selv på korte turer.
Når forsinkelsen kommer, må du raskt ta opp en god bok eller en smartphone. Begynner sidemannen å prate til deg, ta på headset og putt mat i munnen før du blir jattet ned.

5. Lytt til erfarne pendlere.
Folk som er kjent med Ruter vet som regel om særegenheter som kan være til hjelp på turen. Spør folk som pendler hver dag til jobben, ansatte på Narvesen, folk som kommer mot deg i rulletrappen eller andre du tror kan svare på viktige spørsmål om linjevalg, forsinkelser eller automater ute av drift.

6. Ha alltid minst to gyldige billetter med på tur.
Blir det kontroll, bør du alltid ha flere gyldige billetter klar i tilfelle en av dem ikke virker. Ha også med småpenger til å kjøpe en ekstra billett på stasjonen, og store penger til å betale boten.

7. Reis ikke alene.
For det første blir ofte turen hyggeligere med turfølge. Dessuten kan reisefølge bevitne og filme at du validerer reisekortet. Er dere to eller flere, kan dere krangle høylydt med kontrolløren slik at du ikke mister ansikt når du får utskrevet boten.

8. Vend i tide, det er ingen skam å snu.
Forsøk ikke å trosse Ruter. Hvis du ikke er sikker på om du vil nå målet på grunn av dårlig kollektivtilbud, så bli hjemme!

9. Spar opp penger slik at du kan ta drosje i tide.
Hvis du reiser med Ruter med oppsparte midler, har du ikke problemer med å klare en måned eller to med drosjer. Tren på å bestille drosje hvis du kommer i en vanskelig situasjon.