Skjermbilde 2017-09-18 kl. 13.45.27Knusende dom for Jensen.

Mandag formiddag leste dommer Kim Heger leste opp en knusende dom mot tidligere politimann Eirik Jensen.

– Vi finner det bevist ut over enhver rimelig tvil at Jensen ikke hadde lov til å være kriminell. Kriminalitet ligger utenfor politiets mandat, leste Heger fra dommen.

Dette betyr at retten ikke tror på Jensens versjon om at det er lov å være kriminell, til tross for Jensen har dokumentert at han var «politimann i gjerningsøyeblikket».

Man har heller ikke lagt vekt på Jensens forklaring om at det er lov å være kriminell hvis man heter Eirik Jensen eller pusser opp et bad.

– Jensen har forklart at det er lov å motta svarte penger hvis man driver en værtjeneste på SMS. Retten er ikke enig i denne tolkningen, fortsatte Heger.

Dommerne fester heller ingen lit til Jensens påstand om at det er opp til Jensen selv å bedømme hva som er kriminelt. Den tiltalte har argumentert for at det var han som fant på det hemmelige prosjektet, og at han derfor kunne bestemme reglene. Blant annet hevdet Jensen at det i hans prosjekt ville vært ulovlig å ikke ta imot klokkegaver.

– Retten er uenig i denne framstillingen, og mener Jensen snakker usant om flere av disse hendelsene. Retten vil også legge til at Jensen snakker usant på en usammenhengende, men underholdende måte.

Blir dommen stående vil det i framtiden skape tydelige føringer for ulovlig og lovlig virksomhet, tror 5080.nos krimekspert Erlend Wold.

– Dette vil få dramatiske konsekvenser for andre kriminelle. Mange blir nok tvunget til å maskere seg og drive sin virksomhet i skjul for informanter og tystere, sier Wold.