Foto: Eirin Larsen, SMK

Onsdag formiddag ble reglene for julefeiringen presentert av regjeringen. 

– Samfunnet befinner seg midt i en unntakstilstand, og nå går vi inn i en ny unntakstilstand som heter julen, sa statsminister Erna Solberg på pressekonferansen.

Viktig hjørnestein

Mens det meste i samfunnet er nedstengt, ønsker hun å åpne for julefering. 

– Det er fordi julen er en viktig hjørnestein i vårt demokrati. Derfor vil vi tillate litt smitte nettopp disse dagene. 

Det betyr at nordmenn får mulighet til å smitte inntil ti personer to dager i julen. Hvilke dager det blir, er opp til hver enkelt rasjonelle og juleeuforiske familie.

Nærhet, ikke avstand

Statsministeren sa også at julen er en tid for nærhet, ikke avstand. 

– Slik sett er julebudskapet motsatt av koronabudskapet, og vi har ikke klart å velge mellom disse budskapene. Derfor vi sier vi altså ja til jul, og ja til mer korona.

Solberg mener det er viktig at folk koser seg og ikke føler skam når de smitter besteforeldrene. Hun får støtte av helseminister Bent Høie som vil la nordmenn selv fordele ut smitten på en måte som passer dem best.

– Om folk smitter hverandre når de sitter til bords, når de takker for julegaver eller når de blir brisne på kvelden, skal ikke vi legge oss opp i.

Han ber oss også huske på at det er er mange gamle som har sittet isolert, og ikke fått tatt del i koronasmitten.

– De gleder seg nå til å få barnebarnet opp på fanget og viruset ned i lungene. Så spør ikke hva du kan gjøre for å få ned smitten, spør hva du kan gjøre for julen.