Fra prøvingen av ny lunsj i ferskvaredisken (foto: flckr.com/ Vestfold politidistrikt)
Fra prøvingen av ny lunsj i ferskvaredisken (foto: flckr.com/ Vestfold politidistrikt)

Sikrer dekning i distriktene.

I går la regjeringen fram sitt forslag til ny politireform. Hensikten er bl.a. å styrke politiets tilstedeværelse i distriktene.

– Politiet trenger ikke mer penger, men bedre organisering. Vi skal redusere antall distrikter og lensmannskontor, og samtidig åpne flere kontorer i butikker, sa justisminister Anders Anundsen på pressekonferansen i går.

– Politiet i grisgrendte strøk blir smidige, mobile enheter som raskt kan rykke ut fra flaskebordet til tippemaskinen.

Vanlige butikkmedarbeidere vil bl.a. få opplæring i å fornye pass, ta imot anmeldelser og trakassere narkomane.

– Vi vet at mange vektere i distriktene trenger avløsning når det gjelder de narkomane. Her kan vanlige butikkmedarbeidere gjøre en like god jobb. Alle kan stikke en batong ned i halsen på et annet menneske.

Etter 22. juli ble det avslørt store svakheter ved politiets sambandssystem. Anundsen pekte på at alle butikker allerede har et godt utviklet samband.

– Vi ser at responstiden etter et ring i kassen er betraktelig lavere enn etter nødanrop til 113. Fra nå av vil tre ring i kassen automatisk bety full utrykning eller problemer med tippingen.

Han ser for seg at butikker kan operere med en frukt- og etterforskningsgaranti hvor du får en ny frukt eller etterforskning dersom du ikke er fornøyd.

– Dessuten vil oppklaringsprosenten for f.eks. drap øke, siden etterforskningen blir utvidet til kl 23 på hverdagene og 21 i helgene. Noen steder kan det til og med etterforskes på søndagene i litt trangere lokaler.

Statsminister Erna Solberg mente ordningen passer godt inn med regjeringens ambisjoner:

– Nå trengs ikke flere utredninger, nå trengs det handling.