(skjermdump: nrk.no)
(skjermdump: nrk.no)

– Er tilfeldigvis også ekspert på den menneskelige biologi.

Politisk ekspert i NRK, Lars Nehru Sand, har de siste månedene også fungert som ekspert på seksuell trakassering.

– Når vi ser store sex-skandaler i politiske partier, er det ikke vits å hente inn egne eksperter på seksuell trakassering for å snakke om disse sakene. Jeg er nemlig ekspert på alt som skjer innad i politiske partier, forklarer Sand.

Han mener det stilles stadig høyere krav til politiske eksperter.

– Politiske eksperter i dag må være eksperter innenfor mange ulike felt. Både statsforvaltning, jus, etikk, psykologi og seksualitet. Akkurat nå, f.eks. leser jeg meg opp på trekantsex.

Sand husker godt hvordan han måtte jobbe i Birkedal-saken for også å bli ekspert på filming i dusjen. Mange timer ble lagt ned på badet hjemme for å finne ut hvordan man ikke fikk dugg på linsen.

De siste ukene har Sand dratt nytte av at han tilfeldigvis også er ekspert på den menneskelige biologi.

– Metoo-skandalene som har rammet de fleste partiene, er jo uttrykk for grunnleggende biologiske drifter. Dypest sett handler det om lederskap, menneskets behov for maktkamper og neste Stortingsvalg.

– Og så må vi huske på at rus også spiller en viktig rolle. Alkohol, som jeg også er ekspert på, svekker evnen til å motstå interne lederstrider og fører gjerne til one night-maktkamper.

Kommentator i Bergens Tidende, Mathias Fischer, mener politiske kommentatorer automatisk blir eksperter innenfor mange felt så snart de blir politiske kommentatorer.

– Det er jo jeg et levende bevis på. Du trenger ikke engang være kjønnsmoden for å belære leserne og sex og makt.