Mads Nygaard mens han i fjor la ut en post om hvor mange øl han kunne kjøpt for samme pris i Syden. (flickr.com/jacockshaw)

Jubelen runget gjennom Oslos gater da byrådsleder Raymond Johansen annonserte at ølkranene skulle åpnes i hovedstaden denne uken.

– Mange har hatt det tøft. Nå gir vi Oslos borgere tilbake til Osloboerne deres kjæreste tidsfordriv, kunngjorde Johansen.

– Nemlig å klage over prisen på alkoholen de selv velger å kjøpe.

Ikke det samme

Mads Nygaard er en av mange som ser frem til slutten på tørken. For ham har det vært en krevende periode siden uteserveringen ble stengt i fjor høst.

– Jeg har prøvd å klage på lange polkøer, men det er liksom ikke det samme. Det er mye gøyere å riste på hodet av alle pengene du bruker mens du er på stigende rus. 

Klaging på utepilspriser er dessuten svært sosialt, påpeker Nygaard.

– Det er lett å komme i kontakt med folk på andre bord når man snakker om hva det koster å sitte der. 

– Og når man er ute i tillegg, får man mye større radius. Jeg kan peke på ølglasset mitt og rope «160 kroner, hæ?» til noen på andre siden av gaten. Det blir også fine, lyse bilder som man kan legge ut på sosiale medier med hashtaggen #onlyinnorway.

Julaften

Han sammenligner aktiviteten med å klage på samfunnets økende forbruk på julaften.

– Julaften er også noe man deltar frivillig i, og som lopper oss for penger. Forskjellen er bare at med utepils kan det være julaften hver dag! Det er alltid noen som vil okke seg sammen med deg.

Riktig beslutning

Det var mye som talte mot en gjenåpning allerede nå, men Raymond Johansen er klar på at byrådet har fattet riktig beslutning.

– Oslo er en by med masete alkoholikere. For oss har det vært viktig å lytte til maset og legge til rette for at vi kan gå tilbake til en sytete normal. Det er viktig å gi folk muligheten til å ta så dumme valg at de må le oppgitt av det selv.