Foto: Wikimedia.org

Det internasjonale skiforbundet (FIS) innfører nå kraftige sanksjoner mot russiske utøvere, som følge av Russlands krigføring i Ukraina. 

– FIS fordømmer invasjonen av Ukraina, og vi vil derfor legge press på russiske myndigheter, sier kommunikasjonsdirektør Jenny Wiedeke.

– Russiske utøvere kan fortsatt delta i FIS-arrangementer, men får nå ikke lenger benytte seg av ulovlige, prestasjonsfremmende midler, fortsetter hun.

Reagerer sterkt

Det russiske langrennslandslaget reagerer sterkt på dopingforbudet. 

– Dette er i praksis et forbud mot at Russland får delta. Krig er en grusom ting som ingen ønsker, men her går FIS langt over streken, raser landslagstrener Jurij Borodavko.

– Alle vet at doping er helt nødvendig for at russere kan uttrykke seg i løypene. 

Han mener forbudet er et brudd på en muntlig avtale mellom Vesten og Russland som ble inngått etter murens fall, hvor Russland fikk forsikringer om at ingen dopingkontrollører skulle utplasseres i Russlands grenseområder. 

Utelukker ikke flere sanksjoner

Wiedeke i FIS vedgår at dette er sterke virkemidler, men vil ikke utelukke ytterligere sanksjoner.

– En generell utestengelse av russiske utøvere er ikke aktuelt per nå. En slik utestengelse kan likevel bli en realitet dersom situasjonen forverrer seg, sier hun og utdyper:

– Da tenker jeg på at russiske utøvere f.eks. begynner å drepe sine konkurrenter i løypen. Det ville vært en eskalering av konflikten som vi ikke kunne tolerert.

Partiet Rødt uttaler at de er motstandere av et slikt dopingforbud siden Russland grenser til Norge.

Hør oss oppsummere TV-uken i podkasten «Gleden med TV-en».