Kristian Gjelland med instrumentet han har bygget og skal lære seg på stranden i ferien. (foto: flick.com/danlovesguitars)

– Viktig å bare være til, som det blir tid til i nesten uke.

En studie som er gjort blant landets ferierende, viser at nordmenn som snakker mest om å slappe av og stresse ned, er den gruppen som stresser minst ned.

– Naboen – som har snakket om hvor godt det skal bli å dra til Sør-Frankrike, og bare ta det helt med ro og sykle på landeveiene og bade og gå tur i fjellene og drikke vin og rusle på utstillinger og museer, og kanskje et par dager på spa – er sannsynligvis den som ikke klarer å stresse ned. Dette til tross for hvor mye han har hatt så mye å gjøre på jobben i det siste, sier Kristin Hovde i ferieovervåkeren Innocation.

Det er Innocation som står bak undersøkelsen, og Hovde er overrasket over funnene.

– Dette strider mot hva vi lenge har trodd. Det har lenge vært en oppfatning om at de som snakker mest om hvor stresset de er, og hvor godt det skal bli å roe helt ned, også vil være de første som benytter muligheten til å slappe av. Men vi finner ingen slik sammenheng. Snarere tvert i mot.

Kristian Gjelland, som har gitt uttrykk for hvor deilig og avslappende ferien skal bli hele våren, forklarer tallene slik:

– Det kan jo være at det har vært så mye å gjøre på jobben helt fram til ferien, at ting står litt på halv åtte hjemme. Og så må man ta igjen det forsømte i ferien, samtidig med at man endelig får tid til å trene og ta en øl med gutta i The Gentlemen´s Club og besøke resten av familien.

– Men det gjelder nok bare for de første ukene. Til neste uke, får nok de fleste tid til å bare ligge i hengekøyen å lese ferdig en bok, og se de siste episodene av Breaking Bad før sesong 3 begynner, og lære seg et nytt instrument. Det er nemlig veldig viktig å bare kunne være til av og til.

Undersøkelsen viser også at nordmenn som snakker mest om at man snart må finne på noe sammen, sjelden finner på noen sammen.