(foto: flickr.com/utlendingsdirektoratet)

Får gå gjennom avhør med norsk UDI.

NRK-programet  «Den store reisen» har sendt norske familier til avsidesliggende og eksotiske samfunn rundt om i verden. I år er det utenlandske familier som får muligheten til å oppleve eksotiske og avsidesliggende asylmottak i Norge.

– I den første episoden som heter «Alle må likebehandles», vil tre familier fra Kurdistan møte representanter fra UDI i tollen på Gardermoen, hvor det gjennomføres et 8 timer langt avhør. Målet vårt er å vise kulturforskjellene når mennesker fra ulike deler av verden kommer til Norge, forteller NRKs pressesjef Petter Svaar.

Også i denne sesongen står boforholdene sentralt. Deltakerne skal busses hele veien opp til Salangen asylmottak i Troms. Familiene vil der få sove på enkeltrom med opptil tre andre ukjente mennesker.

– Serien vil følge detlagerne i deres forsøk på å tilpasse seg den norske kulturen. De forventer nok å bli møtt med respekt, noe som kan gi grunnlag for mange spenningsfylte situasjoner.

Svaar forteller at lokalbefolkningen i Salangen er blitt informert om at familiene kommer. Ungdommen i bygda har derfor lovet å stille mannssterke opp for å lære kurderne norsk skikk og bruk.

I løpet av serien knytter familiene sterke bånd med Norge, og produsentene lover som vanlig en tårevåt avskjed  i siste episode.

– Vi regner med ganske sterke følelse når kurderne blir vekket av politiet kl 05 om morgenen, og eskortert til flyplassen. Når deltagerne kommer hjem skal de være fulle av minner som vil hjemsøke dem resten av livet.