foto: flickr.com/brostad

Under koronapandemien har regjeringen stått maktesløse og sett på at aktører i utelivsbransjen har styrt mot nedleggelser og konkurser. Nå viser en ny studie at mer penger kan være løsningen.

– Vi vet ennå ikke helt hvorfor, men det kan se ut som om penger beskytter mot konkurs, forklarer forskningsleder Berit Hammersborg ved NTNU. 

Hun har ledet en studie hvor flere konkurstruete bedrifter fikk økonomisk støtte.

– Funnene var slående: Bedriftene gikk fra minus til pluss i regnskapene! Det virker som om økonomien blir styrket av flere penger, på en eller annen måte.

Over 100 folkekjære kafeer, restauranter og puber deltok i eksperimentet.

– Alle bedriftene gjorde det klart bedre enn kontrollgruppen som fikk utdelt monopolpenger. Monopolpengegruppen endte alle i skifteretten.

Studien har skapt internasjonal oppmerksomhet fra flere store firma. Dersom det skulle vise seg at penger fungerer godt over tid kan Pfizer trykke opp middelet allerede i februar. EU er så optimistiske at de har forhåndsbestilt 300 millioner doser av penger.

Finansminister Jan Tore Sanner er skeptisk til studien, og sier det vil ta lang tid før Norge kan godkjenne bruk av penger for å redde levende bysentrum.

– Dette er først og fremst en dugnad. Da må alle bidra, både de som har mye og de som ikke har noe.