(foto: flickr.com/optimieron)
(foto: flickr.com/optimieron)

Fant svaret på savannen.

Biolog Trude Gjellum, ved senter for biologiske forklaringer på komplekse sosiale fenomen, har nettopp sluttført en studie av bergenseres ølpreferanser:

– Min studie viste at 89% av alle bergenserne som deltok i undersøkelsen foretrakk Hansa framfor andre alternativer. Jeg hadde også med en kontrollgruppe fra østlandet som i liten grad foretrakk Hansa. Slik har jeg altså klart å påvise genetiske forskjeller mellom de to folkegruppene.

Gjellum forklarer at den genetiske forskjellen stammer fra livet på savannen:

– Som alltid når vi påviser genetiske forskjeller er svaret å finne i steinalderen. Bergenserne sier ofte at de «drikker Hansa og pisser Rignes». Kanskje smakte en gang bergenseres urin som Rignesølet gjør i dag, og at de derfor utviklet en aversjon mot denne smaken. Biologi er ofte veldig enkelt.

Forskeren kan også tenke seg at bergenseres skarring skaper sår og rifter bak i munnen, hvilket vil gjøre at krydret øl gjør kan være ubehagelig å drikke.

– Bergensernes stamfedre brukte nok skarringen til å oppnå jaktmessige fordeler. Kanskje de simulerte sabeltanntigre ved å knurre og slik skremte Mammuter inn i feller. Ganske lurt, hæ? spør hun retorisk.

Prosjektet har møtt mye motbør fra lokalhistorikere som hevder at bergensere ikke har drukket Hansa-øl bestandig. Trude Gjellum avviser kritikken:

– Historie er synsing. Det vi driver med er forskning. Folk må bare tro på synsing hvis de vil.

For Gjellum er det viktig at dette er ny forskning:

– Dette er det siste arbeidet som har blitt gjort på området. Og da mener jeg det SISTE. Den nyeste forskningen er for oss biologer det som på dagligtale kalles «den beste forskningen».

Oppdatering, kl 22: 05: Gjellum får tildelt midler for å finne ut hvorfor vanlige kvinners pupper er mindre faste enn Hollywood-kvinners.