– Særegen lesesituasjon.
I boken «Avsløringens hemmelighet», avslører forfatter Gudmund Lie-Olsen at det er liten vits i å lese avslørende bøker.
– Alle de store avsløringene blir oppsummert av forlaget under lanseringen og gjengitt av aviskommentatorer. Etterpå debatteres de gjennom hele dagen av mennesker som begynner setningene med «Jeg må bare få understreke at jeg ikke har lest boken ennå», forklarer Lie-Olsen.
Deler av innholdet i «Avsløringens hemmelighet», som lanseres i neste uke, har allerede lekket til ut pressen.
– Det mest interessante med boken, er at den viser hvor kjedelige avslørende bøker er når du vet alle avsløringene på forhånd. Leser du om avsløringene i avisen, har de avslørende bøkene vært gjennom et redaksjonelt filter og inneholder ingen dødpunkter, sier Harald Stanghelle, som understreker at han ennå ikke har lest hele boken.
Stanghelle spår at boken kommer til å få stor betydning for mottakelsen til avslørende bøker som Marit Christensens biografi om moren til Breivik, Per Sandbergs politiske memoarer og Avsløringens hemmelighet.
Forfatter Lie-Olsen peker på at avslørende bøker leses på en helt særegen måte. Det er et slags gruppearbeid hvor hele pressenorge leser sammen. Avsløringens hemmelighet er skrevet med tanke på nettopp en slik lesesituasjon.
– Som forfatter garanterer jeg at det ikke står noe interessant mellom avsløringene. Dessuten er den veldig dårlig skrevet, siden jeg måtte skynde meg med å være først ute med disse avsløringene.
Han vil likevel anbefale folk å kjøpe boken.
– Den er fin å ha stående i bokhyllen for å vise at du følger med i aktuelle debatter. Som jeg skriver i boken: «Vis meg din bokhylle, og jeg skal si deg hvilke aviser du leser». Et poeng som jeg har gjentatt i mange intervjuer, siden det er det beste poenget mitt.