(foto: flickr.com/benrussel)
(foto: flickr.com/benrussel)

– Ibsen sier mye mer om ungdommers liv enn tv-serier.

Ingar Ødegård ved Sommerlyst Ungsdomskole i Tromsø er opptatt av å gjøre Ibsen-stykker relevante for sine elever:

– Hvis jeg ikke viser ungdommene tydelig hvordan Ibsen kan relateres til deres liv, vil de ikke kunne leve seg inn i stykkene og elske dem som om de er sine egne barn, sier den entusiastiske ungdomsskolelæreren.

Ødegård forteller at Henrik Ibsen i dagens samfunn møter hard konkurranse fra internett og tv-serier.

– Ungdom tror ofte at Ibsen kan si mindre om deres livssituasjon enn tv-serier, og det er feil. Ibsen var nemlig veldig forut for sin tid, ja, jeg vil si forut for vår tid også. Ta Peer Gynt: Han var blant de første nordmennene som dro til sydlige strøk for å slå seg løs, forklarer Ødegård.

– Når gjør jo alle det.

I klasse 9b på Sommerlyst blir Peer Gynt bare omtalt som Charter-Svein, en person norsklæreren mener er svært populær blant norske ungdommer.

– Jeg pleier å storme inn i klassen i bar overkropp og styre og bære meg som han Svein, da. Det setter elevene mine stor pris på, og klapper og ler. Dette gjør jeg hvert år, noe som har ført til at disse timene blir møtt med stor forventning. I år var klasserommet smekkfullt av ungdom fra hele skolen og naboskolene som var interesserte i lære om Peer Gynt.

Til slutt i Peer Gynt-undervisningen skreller alltid Ødegaard en løk.

– Jeg tror elevene er fascinert over å lære at løken ikke har kjerne, hverken i dag eller på Ibsens tid. Dette er jo bare en av de mange tingene som gjør Peer Gynt relevant for oss, og som vil fortsette å gjøre ham relevant så lenge det finnes løk i verden.

Som et tegn på at Ibsen slår an blant ungdommene, viser læreren til at det på facebook er opprettet en gruppe som heter «For oss som har opplevd Ingar Ødegaards Peer Gynt-undervisning».

– Jeg har ikke vært inne og sett, men har hørt at det skal være flere filmer og bilder fra undervisningen. Og mye faglig diskusjon, vil jeg anta.