Skjermbilde 2013-12-02 kl. 14.20.41
Denne trioen må finne seg noe annet å gjøre.

Hanne Skartveit og Joachim Lund må finne andre oppgaver.

I et forsøk på å gjøre avisene til en seriøs og saklig arena for en samfunnsdebatt, går nå norske mediehus sammen for å luke ut de verste trollene i sine egne kommentarredaksjoner.

– Vårt inntrykk er at de som er uenige, stort sett holder seg unna debatten. Dermed blir en rekke unyanserte påstander om islam, ransbølger og andre viktige samfunnstemaer stående uimotsagt, sier redaktør i VG, Torry Pedersen til 5080.no.

Han viser bl.a. til VGs lederartikkel fra tirsdag i forrige uke, hvor man – i stedet for å argumentere – i harde ordelag stemplet meningsmotstander Sven Egil Omdal.

– Dette er et typisk eksempel på trolling: Skarpt formulerte påstander uten argumenter. Jeg vet ikke om den som skrev kommentaren faktisk mente at det er en ransbølge i Oslo nå, men det er nok heller ikke poenget. Troll vil bare at folk skal bite på.

Dette innebærer at debattroll som Anders Gievær – som baserer sin trolling på enkelthendelser i eget liv – og Hanne Skartveit, må finne seg nye oppgaver i VG. Aftenposten varsler liknende tiltak, ifølge redaktør Espen Egil Hansen.

– Alle kommentarene til Harald Stanghelle og Joacim Lund skal nå godkjennes av eksterne moderatorer. F.eks. Lunds mange utbrudd om at dagligvarebutikker ikke er like gode som Mathallen, vurderes etter kriteriene: relevans, argumentativt innhold og språkbruk.

Tidligere har man forsøkt å bli kvitt den verste trollingen ved å kreve fullt navn og stort bilde, men dette har ikke fungert.

– Vi ser dessverre at flere har spydd ut påstander anonymt og ansvarsløst, gjennom lederartikler. Dessuten ser det ut som om kravet om stort bilde, bare har gjort ting verre. Det virker som de tror at det er en slags premiering.