(Foto: Ragna Kronstad)
(Foto: Ragna Kronstad)

Frykter gode frokoster.

Regjeringen har varslet at den vil reversere den mye omtalte ostetollen, som er ment å sikre fortsatt produksjon av kjipe, norske oster.

– Dette vil bety kroken på døren for store deler av norsk landbruk. Det er faktisk veldig mange som lever av å produsere kjedelige oster i dette landet, sier leder i Norges Bondelag, Nils T. Bjørke til 5080.no.

Han mener det er et slag i ansiktet for norske melkebønder som er stolte av den kjipe osten de lager.

– Dessuten vil konkurransesituasjonen bli veldig skjev. De utenlandske bøndene produserer mye bedre oster, og kan derfor presse norske varer ut på kvalitet.

Bjørke minner om at melkeproduksjon i Norge er en viktig del av vårt kulturlandskap.

– Butikkhyller kledd i mursteinsliknende, pregløse Norvegia-oster, er en del av oss. Hvis vi begynner å tukle med det, frykter jeg at det kan bli mange gode frokoster i dette landet.

Venstres stortingsgruppe har ennå ikke bestemt seg for om de vil gi flertall for reversering av tollen. Nestleder Ola Elvestuen peker på at en opphevelse av tollvernet kan skape uforutsigbarhet.

– Å reversere tollen nå, ett år etter at den er innført, skaper ikke den nødvendige forutsigbarheten for norske forbukere. Mange har allerede kjøpt inn paprika for friske å opp Tine-ostene. En reversering over natten, kan føre til at tusenvis av paprika blir stående i kjøleskapet og bli skrukkete.