(foto: Thor Brødreskift / flickr.com/elguijarrophotos)

I dag vil en 10 minutters dusj i Kristiansand generere 1, 4 strømeksperter på Facebook. Det viser de siste tallene fra Nord Pool. 

–  Noen steder i landet er det snakk om 6 strømeksperter per kilowattime. Et skremmende høyt tall med tanke på at vi er i en sommermåned, sier krafteksperteranalytiker Ola Salo til 5080.no.

Ikke enige

Han forteller at det er ekstra mange eksperter på sosiale medier, men også på Dagsnytt 18, i kronikkspaltene og i de fleste husholdninger. 

– Vi har fått utallige rapporter om samboere som har blitt strømeksperter over natten. Eller: slukke-lyset-på-badet-eksperter som noen av dem kaller seg.

Foreløpig er alle strømekspertene enige om at noe bør gjøres med strømprisene, selv om de ennå ikke er enige om hva. 

– Om dagen går det mye i maksnivå på makspris og la Støre personlig ta regningen. Dessuten forventer vi en stigning i antall forslag om å legge strømkabler fra Nord-Norge til Sør-Norge. Det er da snakk om fleksible kabler som kan kuttes hvis strømmen i nord blir for dyr.

Den nye strømeksperten Jon Hustad forventer å få adgangskort til alle departementer slik at han kan komme og regne alle til fornuft. Astrid Meland i VG skriver i en pressemelding at hun nå krever å bli omtalt som strømekspert i stedet for koronaekspert.

Ikke bekymret

Energibransjen sier de registrerer utviklingen, men er ikke bekymret. 

– Et høyt antall strømeksperter skyldes høy etterspørsel. Vi synes det er flott med engasjement rundt våre produkter, sier kommunikasjonsrådgiver i FjordKraft, Berit Vaksdal Sjølie.

Hun mener det er bra for den offentlige debatten at mange har en mening om strøm. 

– Vi har jo selv ansatt mange strømeksperter i FjordKraft. De har dessverre ikke kunnet delta i debatten fordi de er for opptatt med å telle penger.

Kritiske til samling

Flere har også vært kritiske til at Stortinget skal samles for å diskutere strøm nå i september. 

– Antall strømeksperter i hovedstaden er allerede svært høyt, forklarer Salo. 

– Hvis alle strømsekspertene i Rødt og FrP samles, vil det utfordre den norske modellen, sier han, og peker på at den norske strømmodellen handler om å slå oppgitt ut med armene og formanende monologer ved middagsbordet. 

– Dessuten må man ta i betraktning at det i Oslo allerede er et stort antall solkrem- og hvalrosseksperter. 

Det er derimot ikke registrert noen strømeksperter i regjeringen, det bekrefter statssekretær ved SMK, Knut Grodås. 

– Nei, vi har ingen strømeksperter, men vi har heldigvis mange vente-og-se-eksperter, forsikrer han.  

Hør oss oppsummere TV-uken i podkasten «Gleden med TV-en».