(foto: flickr.com/cifor)

Brasiliansk økokrim tar ut tiltale.

Etter at Statoil kunngjorde nye oljefunn utenfor kysten av Brasil, har brasiliansk økokrim valgt å ta ut tiltale mot Norge.

– Norge finansierer naturlig CO2-rensing gjennom Amazonas-fondet, samtidig som de nå opererer på den andre siden av bordet med CO2-utslipp. Dette hindrer reell konkurranse i CO2-markedet, sier sjefsetterforsker, Ricardo Valadares til 5080.no.

Det brasilianske politiet mener Norge kontrollerer både tilbud og etterspørsel gjennom en komplisert eierstruktur.

– Pengestrømmene inn i Amazonas-fondet, går via den norske stat, men stammer faktisk fra overskuddet i Statoil. Det er så snedig gjort at vi brukte mange måneder på å avsløre det.

Ifølge Valadares, fattet etterforskerne mistanke da Norge plutselig begynte å investere store summer i klimaforebyggende tiltak i Amazonas.

– Hvorfor skulle en stat drive med CO2-rensing så langt utenfor sine egne grenser? Det hele var en gåte for oss inntil vi fant ut at Norge bare et datterselskap av oljeprodusenten Statoil.

Kommunikasjonsrådgiver for Statoil Norge, Ola Borten Moe, stiller seg uforstående til anklagene:

– Vi er jobber med regnskog, enten den er gammel og død og ligger på bunnen av havet, eller den er i live på land. Det er ikke noen motsetning her, siden verden i framtiden kommer til å trenge både CO2-utslipp og CO2-rensing.