Vegard Fyhn med en lue som han prutet på bare på faen. (foto: flickr.com/question_everything)

– Skal slutte å kødde når jeg dør.

Forretningsmannen og mangemillionæren Vegard Fyhn fyller 80 år denne helgen, men han har ikke tenkt å legge skoene på hylla av den grunn.

– Disse skoene her fant jeg faktisk i en FRETEX-container. Jeg handler det meste på salg og hater å tipse, men jeg liker fremdeles å tjene penger. Bare på kødd, liksom, ler den joviale jubilanten.

Venner av eiendomsspekulanten bekrefter at han alltid har avskydd store båter og dyre møbler. Selv velger 80-åringen å kalle seg en ivrig samler av penger.

– Folk er forskjellig. Noen tjener penger for å skaffe seg mat, mens for meg har det blitt en mani. Samlingen blir jo aldri komplett, og det er det som driver meg.

Den aller største drivkraften, hevder Fyhn, er likevel at han får lov til å være med og skape verdier.

– Leietakerne mine har jo penger som kan omgjøres til verdier på min konto. Det er en spennende prosess: Hvor høyt kan jeg sette husleien? Det engasjerer meg like mye nå som da jeg krevde inngangspenger til min egen konfirmasjon.

Selv om de norske skattemyndighetene har forsøkt å ta fra ham deler av formuen, vil han likevel gi noe tilbake til samfunnet når han ikke har glede av å ha pengene lenger.

– Det er fint å ha penger, men når jeg er død skal jeg slutte å kødde. Det vil bli opprettet et fond i mitt navn som hvert år skal dele ut stipender til landets skarpeste næringsutviklere, slik at de får hjelp til å tjene penger litt raskere.