(foto: flickr.com/guilhermekramer)
(foto: flickr.com/guilhermekramer)

Under debatten om Fritt Ords prisutdeling har det flere ganger vært påpekt at «negertesten» avslører hvor rasistiske Nina Karin Monsens angrep på homofile er. Nå slår forsker alarm om flere former for rasisme:

– Jeg har den siste uken benyttet meg av denne testen som forskningsmetode for å undersøke hvor mye skjult rasisme det faktisk finnes i vårt samfunn, og resultatene er nedslående, sier rasismeforsker Øystein Wold.

Negertesten er kort sagt å bytte ut et ord fra en setning med ordet «neger». I tilfellet med Nina Karin Monsen bytter man homofil ut med neger, slik som her: «Barn av negre blir handicappede».

– Jeg tok negertesten på noen av denne ukens avisoverskrifter. F. eks: «Cecilia skal erobre neger» fra gårsdagens VG.no. Eller disse to fra dagens utgave: «Eksplosiv økning av svineneger – minst 1000 personer smittet» og «Advarer mot Høyres negerskole«. Eksemplene er ikke vanskelige å finne.

Wold sier at han selv også må feie for egen dør:

– I går sa jeg og kona mi til barna, hvis vi bruker negertesten på sitatene: «Alle negre må være i seng til kl åtte. Det er mamma og pappa som bestemmer over negrene.» Det er jo hårreisende og viser hvor dypt dette ligger i oss.

Da 5080posten sendte denne artikkelen over til Wold for at han skulle godkjenne intervuet, fikk vi denne mailen i retur:

«Faktisk er det skremmende å se at hvis man bytter ut «testen» og «avslører» med neger i overskriften på denne artikkelen, får vi setningen: «Negerneger neger masse skjult rasisme». Ikke bare er det veldig rasistisk, det er også totalt meningløst. Samfunnet er på gale veier».