12277327_10156259409485611_1412935751_nForeldre reagerer.

Flere barnehager har nå måttet gjøre drastiske endringer i feiringen av Lucia-dagen. Bakgrunnen er at norske muslimer vil fjerne grisen fullstendig fra feiringen. Det bekrefter flere personer på Facebook.

– Uten grisen kan det være det samme. Det blir ikke Lucia uten den, fortviler Ina Emilie Kristiansen som er mor til tre barn i Lucia-alder.

Hun forteller at hun likevel ikke vil la seg stoppe.

– Jeg har ikke gjort det så mye før, men i år kommer jeg i alle fall til å bake lussekatter med bacon. Vi må stå opp for det som er vårt!

En far i Fredrikstad kan fortelle om datteren som gråt da hun fikk høre at hun ikke kunne gå med svor i håret på Lucia-dagen.

– Dette er den største dagen i året for mange barn. De gleder seg sånn til å ri inn i gymsalen foran foreldrene på ei premiepurke. Hva slags mennesker er det som vil ta fra barna den opplevelsen? spør Stian Brakstad.

Han har startet folkeaksjonen «Redd Lucia!» hvor han tar til motmæle mot all form for særbehandling.

– Dette er Norge. Det betyr at muslimene får finne seg i å delta på Lucia-feiringen på vår måte. Det innebærer bl.a. å drikke gløgg med grisebuljong. Hvis ikke de liker det, kan de jo bare dra til et annet land, mener Brakstad, som også startet aksjonen for å beholde grisen i juleevangeliet.

– Det begynner å gå for langt. Det neste blir vel at de ikke vil at gutter og jenter skal dusje sammen med griser.