Thomas Alsgaard tror svenskene gjør mer enn å skrelle bananer i Norge (foto: Tore Afdal)

Regjeringen legger seg flat.

Astrid Alvestad, pressetalskvinne for VM-arrangøren, er ikke særlig begeistret for timingen på medienes antimobbekampanje.

– Mobbeløftet er et angrep på vår nasjonale identitet. Hvis vi ikke kan forenes i hatet mot vårt nabofolk, hvem er vi egentlig? spør hun retorisk.

Alvestad har bedt Kunnskapsdepartementet om å utsette alle mobbeprogram til etter VM. Jarle Kvisberg i departementet legger seg flat overfor 5080.no:

– Vi burde nok ha vært tydeligere på at vi forsøker å hindre mobbing mot skattebetalende nordmenn. Det har aldri vært meningen at vi ikke skal mobbe andre kulturer.

Nå lover Kvisberg full stopp i samtlige mobbeprogam ved norske skoler.

Vibeke Ramsfjord, førsteamanuensis i etnologi ved Universitetet i Oslo, er skeptisk til mobbekampanjenes kulturslettende funksjon.

– Svenskehatet er en sentral verdibærer i den norske folkesjela. Har du forresten hørt om svensken som endte i koma fordi noen hadde sneket seg inn og tuklet med bindingene hans? Nei? Det er nok fordi hopprennet i Kollen ikke er før på torsdag.

NRKs ekspertkommentator Thomas Alsgaard tror ikke det er tilfeldig at den fremste talsmannen mot mobbing i Norge, er en svenske:

– Professor Dan Olweus’ angrep på den norske mobbepolitikken bare viser hvor sofistikert den svenske taktikken har blitt. Det er et paradoks at den mannen får gå fritt rundt i gatene, mens Mullah Krekar bor på hemmelig adresse.