(Foto: flickr.com/4thglryofgod)
(Foto: flickr.com/4thglryofgod)

– Like dum som for 15 år siden.

Til tross for enorm innsats fra mange Facebook-brukere over hele verden, har verden ennå ikke blitt et visere sted. Det kommer frem i en ny FN-rapport.

– Våre data viser at visdomsord på Facebook, selv om de spres og leses av mange millioner av mennesker, ikke virker. Verden er like dum nå som for 15 år siden, forteller Graham C. Well, som har ledet arbeidet med rapporten.

Forskerne har imidlertid funnet mange andre effekter av visdomsord enn visdom, ifølge Well.

– Vi registrerer at bilder av visdomsord fører til utskillelse av endorfiner i hjernen. Det er derimot for tidlig å si om disse endorfinene kommer fra å lese visdomsordet, eller å se på bakgrunnsbildet av solnedgangen.

Well tror menneskeheten må gi opp å bli visere, slik den en gang ga opp drømmen om å lage kunstig gull, men tar likevel et forbehold:

– Med mindre vi finner andre måter å tilføre hjernen visdom på enn gjennom internettmemer. Kanskje kan løsningen ligge i kinesisk filosofi eller lykkekaker.

Redaktør for Facebook-gruppen Visdomshjørnet, Vibeke Strand, er blant dem som er kritiske til rapporten.

– Dette beviser ingenting. Vi vet allerede at vise mennesker snakker når de har noe å si, mens forskere snakker fordi de må si noe. Med andre ord: Ikke bruk tid til å tenke på rapporter fra andre, lytt til hva hjertet ditt rapporterer.