(Foto: Lykke)
(Foto: Lykke)

– Sublim opplevelse!

Bergensbanen har blitt omtalt som «verdens vakreste togreise». Også i dag kommer det rapporter fra begeistrede reisende.

– En sublim naturopplevelse! Det er noe kontemplativt i å betrakte landskapet som bare flyter forbi, sier Arild Midtun, en mann som skal være mer utviklet enn hunder med hode ut av bilvinduer.

Midtun, som lenge har hatt et ønske om å skrive poesi, føler seg mer inspirert enn noen gang. Ifølge psykolog Lisbeth Viland, er mannen ikke være like latterlig som hunder som nyter utsikten med tungen ut av munnen.

– Mennesket er tydelig et høyerestående vesen fordi vi kan se på ting uten tungen ut av munnen. Og fordi vi kan le av dem som ser på ting med tungen ut av munnen.

Hun skryter av Midtun, og mener han utviser mindfulness i praksis.

–  Han demonstrerer hvordan mennesket kan oppnå tilstedeværelse i verden, i selve væren, som Heidegger kalte det. Hunden kan aldri oppnå mindfulness, den kan bare oppnå å være hund.

Hun understreker at det ikke er noe fantastisk, i seg selv, ved et motordrevet kjøretøy. Man må lære seg til å se det fantastiske i det.

– Det handler om å la seg begeistre av de små tingene i livet, ikke bare være begeistret hele tiden.

Midtuns hund, Lykke, som er med turen, synes mannen er svært sjarmerende der han sitter med forlabbene i vinduskarmen.

– Det er veldig komisk når han tror han er en hund. Jeg må filme dette og legge det ut på Youtube.