Foto: Tony Alter/flickr.com)

De siste ukene har det blitt klart at den norske regjeringen lufter mulighetene for et mulig portforbud. Dette har imidlertid blitt møtt med sterk kritikk fra flere som ikke satt foten ut av leiligheten siden sent oktober.

– Hvor skal jeg gjøre av meg hvis jeg ikke kan oppholde meg ute i -10 grader, sent på kvelden, mens alle butikker er stengt? lurer Per Fredriksen.

Autoritært

Han mener slike tiltak er noe som hører hjemme i autoritære regimer, ikke demokratiske Norge.

– Et portforbud kommer til å snu opp ned på tilværelsen min. Jeg vet ikke hvordan jeg skal leve uten å kunne gå ut til nærmeste pub og bare stirre lengselsfullt inn vinduene i de tomme lokalene. 

Ifølge Eriksen er det svært verdifullt å kunne gå ut på gaten og smile til naboene bak munnbindet. 

Får støtte

Han får støtte fra Silje Marie Paulsen.

– For meg vil det være et stort tap hvis jeg ikke kan pynte meg og gå ut blant folk, forteller Paulsen, som ikke har skiftet klær siden nyttår.

– Det er en menneskerett å kunne treffe folk med et potensielt dødelig virus.

Andre frykter de ikke lenger kan kjøre til flyplassen for så å snu igjen. 

– Det verste vil være dersom vi ikke kan pakke bilen full og kjøre med hele familien til grensen og se over til hytten i Sverige, sier Kaspar Ylving, som mener han kunne se mus i vinduet under forrige tur.

Beroliger

Statsminister Erna Solberg forsikrer at folk kan det med ro. Det er nemlig langt fram til et eventuelt portforbud. 

– Portforbud vil bare være et verktøy der som vi skulle rammet av f.eks. et mutert virus. Slik det ser ut nå klarer vi oss fint med 90% portforbud.