Flatfjord vurderer også å sove med øynene såvidt åpne (foto: flickr.com/cayusa)

Ligger midt i sengen og stirrer opp i taket.

Bastian Flatjord (28) la seg for over to og en halv time siden, og får fortsatt ikke sove. Han skvatt nylig til av en lyd fra kjøkkenet.

– Det var et lite knepp, kanskje fra gulvet eller noe som veltet i oppvasken, forklarer han fra sengekanten.

Flatfjord frykter nå at det vil bli enda vanskeligere å sovne før han skal på jobb om fem timer.

– Jeg bor jo i en gammel leiegård, så små lyder hører jeg stadig vekk. Dessuten har jeg ikke hørt noen lyder fra kjøkkenet de siste minuttene. På den annen side kan det også bety at den som laget lyden vet at jeg lytter.

Fltatfjord har også tidligere hørt lyder fra kjøkkenet når han ikke har fått sove, og ønsker ikke å spekulere i hva det kan være denne gangen.

– Det er sikkert ingenting. Statistisk sett er jo dette et trygt nabolag. Jeg ville vært svært uheldig om det skulle vise seg å være en seriemorder eller et farlig dyr som stod på kjøkkenet. Det er jo ingen som vet at jeg la meg tidlig i kveld, med mindre noen har stått på den andre siden av gaten, og fulgt med på meg gjennom persiennene jeg aldri klarer å lukke.

I løpet av livet har mannen rukket å tenke gjennom de fleste scenarioer som kan ramme ham om natten, og føler seg godt rustet hvis noen under sengen skulle stikke opp en arm, og forsøke å kvele ham. Taktikken er å ligge helt stille, midt i sengen, og stirre opp i taket.

– Hvis jeg ligger sånn hele tiden, og puster lydløst med små korte og lydløse pust, vil det nok gå greit, hvisker han.

For 28-åringen er det godt å tenke på at han kan ta moderne teknologi til hjelp.

– Jeg sover alltid med mobilen under puten. Skulle det – mot alle odds – skje noe alvorlig, kan jeg raskt ringe nødnummeret, sier før han oppdager at telefonen er tom for strøm, og at laderen ligger på kjøkkent.