(Foto: Flickr.com/Raymond Fruseth Grangstad)
(Foto: Flickr.com/Raymond Fruseth Grangstad)

Har ikke pledd i stuen.

Den rutinerte festløven Fredrik Melhus Dale (28), er i skrivende stund iferd med å arrangere nachspiel i sin leilighet i Gamle Stavanger.  Selv om etterfester hos Dale ofte begynner tidlig og varer langt inn i de lyse timer, har han noen ufravikelige prinsipper.

– Jeg har allerede gjort det klart for de første gjestene, at jeg vil ikke ha noe klåing i min stue. Skal man absolutt fingre, skal ikke jeg legge meg opp i det, men gå ut på terrassen og gjør det, forteller Dale på telefon.

Reglene ble til etter at nachspielarrangøren selv sluttet å fingre for noen år siden.

– Det hender jeg sprekker på en skikkelig god fest, men jeg har egentlig sluttet. Da jeg gjorde det for siste gang, kastet jeg alle pleddene i leiligheten, forklarer han, slik at folk som kom på besøk ikke skulle tro at det bare var å krype under et teppe i sofaen og fingre.

Dale tillater heller ikke at gjestene fingrer ut vinduet eller på kjøkkenet med viften på.

– Jeg vet at tafsing er ensbetyde med fest og nachspiel for mange, men jeg vil ikke ha det inne. Jeg synes det er en fin ordning at folk går ut på terrassen for å gjøre dumme ting. Der kan de spille gitar, gråte og fortelle hverandre hvor gode venner de er, avslutter han, før han må legge på for å snakke til et par som klår på hverandre i døråpningen.