(foto: flickr.com/chberge)
(foto: flickr.com/chberge)

Ledelsen varsler full gjennomgang.

En ansatt i den Oslo-baserte tenketanken Arena ble torsdag avslørt for grovt tankebedrageri. Det kom fram på en pressekonferanse arrangert av Arena i dag.

– Mannen har blitt suspendert etter at vi forstod at han hadde tenkt samme tanke i flere dager på rad. Nå skal vi ha en full gjennomgang av alle hans tankeprosesser og tankekart for å få et bilde av omfanget, sier tenketankleder Marte Løkke Marsdal.

Tenketankmedarbeideren ble oppdaget ved en tilfeldighet da en av hans kollegaer leste to forskjellige kronikker han hadde skrevet.

– Selv om det var litt ulike ord og vendinger, var det åpenbart at de inneholdt det samme tankegodset, fortsetter Løkke Marsdal.

– Han ble pågrepet og stoppet like før han gikk inn i Dagsnytt 18-studio for å gjenta standpunktet han forfektet to uker tidligere. Derfra ble han sendt rett inn i tenkeboksen.

Kollegaene på Arena er i sjokk, og hevder de aldri hadde mistanke om at noe var galt.

– Han møtte på jobb og satt og tenkte som vanlig. Det var ingenting som tilsa at han tenkte gamle tanker om igjen, sier en seniortenker i Arena.

Mannen, som omtales som en av Arenas mest erfarne tenkere, er fratatt all tankevirksomhet mens lenge etterforskningen pågår. Så langt har ingen i ledelsen gitt signaler om å trekke seg.

– Tankespin som dette har til nå vært uvanlig i Norge. Men det spørs om vi ikke må se på løsninger fra utlandet. Der har flere land hatt et uavhengig statlig tankepoliti, forklarer Løkke Marsdal.

– I enkelte saker kan det være nødvendig med en fullmakt til å gå inn og lese tankene til de ansatte.

Alle ansatte i Arena har fått pålegg om å tenke høyt i resten av måneden.

– Vi mistenker ikke at det er noe mer galt. Likevel vil vi forsikre oss om at vi holder samme høye tankenivå som andre norske tenketanker. Det handler om livsgrunnlaget vårt: ingen vil betale oss for å tenke gamle tanker om igjen.