(foto: flickr.com/m00by)
(foto: flickr.com/m00by)

– Jeg er en kunstnersjel som er dårlig med hendene.

Sensitive Tobias Bogen (21) fra Voss har endelig bestemt seg for hva han vil drive med i livet sitt.

– Jeg er ikke laget for vanlig arbeid. Da får jeg vondt i armene og ryggen. Jeg liker å holde på med noe ustrukturert og uforpliktende, og er nok på mange måter en kunstnersjel som er dårlig med hendene, sier Bogen om hvorfor litteraturen er stedet for ham.

Han har i flere år sendt inn noveller til konkurranser og forlag, uten å ha fått et gjennombrudd som forfatter.

– Men det føles likevel veldig riktig å drive med dette. Jeg mener, jeg var en av de få på videregående som gikk med alpelue og frakk. Helt siden jeg var liten, har jeg følt en dragning mot noe større. En lengsel etter å heve meg over klassekameratene.

Fram mot gjennombruddet som forfatter, er Bogen ikke helt sikker på hva han skal gjøre. Det er ikke sikkert at han har lyst til å bli forfatter, heller, forteller han.

– Nå skal jeg først studere littertaturvitenskap ved Universitetet i Bergen til våren. Senere kan jeg kanskje jobbe i en bokforhandler hvor jeg kan komme i kontakt med interessante mennesker som kan skaffe meg jobb i forlag, P2 eller større bokforhandlere. Det viktigste er at jeg får vie livet mitt til kunsten og slipper å tegne eller male.

Selv om han er sikker på å ha funnet sin plass i livet, forteller 21-åringen at det ofte er en lidelse å drive med et eller annet med litteratur.

– Det er mer enn en jobb – det er en livsstil. Akkurat nå er det faktisk ikke en jobb, engang. Men det handler om å ta inn over seg all smerten i verden og gi avkall på en normal døgnrytme. Litteratur gjør vondt – enten du er norsklærer, bibliotekar eller underslår penger i Aschehoug.